Attefallshus
Attefallshus

Attefallshus

Det är alltid kul med snickrade nyheter i vårt fina land. Att snickra är något man ska göra med glädje och man ska njuta av hantverket. För det är något speciellt med att inreda sitt alldeles egna minihus.

Vad är ett attefallshus?

Det så kallade attefallshuset tillkom när den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall gav generösare regler om vad man får bygga utan bygglov. Attefallshuset var tänkt som ett extra hus folk i villor kunde ha på sina tomter, ofta i trädgården. Många gillade själva attefallshuset då man kunde sätta in en eller flera extra bäddar där, vilket är perfekt om gäster kommer eller barnen vill prova på ”egenliv” med sina kompisar.

Hur bygger man ett attefallshus?

Det är bra om man har kunskaper om snickeri och fastigheter. Hur man gör en solid grund, hur man drar el och sådant är viktigt att veta. Själva eldragningen måste dock en auktoriserad elektriker göra enligt lag. Är du själv elektriker så är det förstås helt okej om du gör det, så länge pappersarbetet fylls i plikttroget.

När det väl står klart så ska det målas om det är gjort av trä. Ofta vill man försöka kombinera färgen på attefallshuset med villans färg.

Hur inreder man en tillbyggnad som ett attefallshus faktiskt är?

Är man stringent så väljer man att inreda attefallshuset som om det vore ditt eget hem. Däremot måste man tänka på att inreda på höjden då attefallshuset ofta är litet. Det är även bra att bygga loft där madrasser kan placeras. På så sätt kan fler sovande personer få plats, och det är bra om man hyr ut huset till ett sällskap för någon vecka eller så.

Varför är det så roligt att snickra?

Man blir svettig och får utlopp för en hel del överskottsenergi. Samtidigt kan det vara roligt att hamra och borra om man är ovan vid det. Det man inte gör hela tiden kan vara avkopplande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *