Bästa tipsen på hur du tar tillvara på sina kryddor

Det finns en uppsjö med idéer & tips på hur kryddorna ska förvaras & faktum är att de inte finns ett tips för alla kryddor utan vissa lämpar sig bättre för frysning & andra för torkning. Jag har här sparat ner mina bästa tips som jag lärt mig längst vägen.

 

Frysning

Alla kryddor passar inte till torkning även om jag föredrar det i första hand. Kryddor håller inte lika länge i frysen och dessutom riskerar du att förstöra mycket i frysen om dofter släpps ut. 

Dessa väljer jag att i år frysa:
– Dill (obs! Ta 2 påsar annars riskerar du dillsmak på allt)

– Dillkronor – perfekt om man inte tajmar kräftkok eller inläggningar med blomningen. (dubbla påsar här med)
– Persilja
– Gräslök

Kul när man får hjälp av barnen som också lärt sig se värdet i att ta hand om vad naturen ger oss.

Torkning
Just torkning är det många som vill hänga kryddorna framme i ett fönster för det är vackert men faktum är att det inte är att rekommendera eftersom det också torkar ur smaker och nyttiga oljor. Välj istället ett mörkt, torrt och varmt ställe. Min källare är perfekt! Jag väljer att hänga mina kryddor i småbuketter. Tänk på att dra åt ganska hårt eftersom stjälkarna krymper när de torkar. Det tar ca 2-3 veckor innan de är helt torra och jag smular då ned dom i tomma kryddburkar jag återanvänt. 
Torkar du på rätt sätt kan dessa håller flera år.
Det finns lång olika sätt att torka på men jag väljer själv detta då det är smidigt.


Dessa väljer jag att torka i år:
– Olivört
– Dragorn
– Oregano
– Lavendel
– Timjan
– Citrontimjan (absoluta favoriten året om!)

 

Trädgården har så mycket att ge i år & potatisarna blommar snart igen, tänk om jag lyckas med 2 skördar i år 🙂

Nästa år kommer jag odla mer på friland och mina pallkragar kommer få agera kryddlådor. Kryddor kan man verkligen inte ha för mycket av & dessutom är det så härligt att njuta av sina egna. De som köps i affären hanteras på ett helt annat sätt.

Nu ska jag förbereda lite inför Formex & hörni, ni har väl inte missat min REA?
20% rabatt på all inredning (ej linnekläder, färg & snickarglädje). Ange koden snickargladjen20 & fri frakt över 700kr. Tveka inte höra av er om det är något som strular eller ni undrar något.

KRAM!

img_0008-1

 

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa