Torkan påverkar oss alla

Torkan, nödslakten, bränderna, sinade brunnar… Katastroferna är just nu många i Sverige & ändå läser man dagligen kommentarer från många som skriver att de inte orkar bry sig! Jag har semester nu & då vill jag ha sol! Skäms på er tänker jag men biter mig i tungan för att inte rasa av ilska.
Försöker istället tänka, vad kan jag göra?

Först och främst vill jag som har så många som läser vad jag gör visa att jag faktiskt bryr mig om vad som sker i Sverige även om jag inte bor uppåt i landet.


Här i Skåne har det inte regnat på flera månader men vi fick äran att njuta av ett efterlängtat regn! 

Köttproduktionen/skördar
Här neråt påverkas vi mycket av torkan och våra skördar som blir mindre. Detta innebär som ni säkert redan visste nödslakt av våra djur och mycket kött slängs. Varför? Jo för att slakterierna inte vill lagra köttet utan tar emot vad som går åt. Köpt därför svenskt kött, köp gärna mer än vad ni behöver och frys in. Om alla hjälps åt att lagra hemma så räddar vi mycket kött & djuret behöver inte leva förgäves! Det är otroligt dyrt för bönderna att stå med stora köttdjur på flera hundra kilon i veckor eller till och med månader längre, speciellt nu när det är ont om foder. Ja ni förstår problematiken…

Vattenbrist
Vi som bor på landet och har egen brunn är ansvariga för att vårt eget vatten ska räcka. Ni som bor i städerna har ett gemensamt ansvar och som det ser ut nu är det inte långt kvar i många kommuner innan vattnet är slut. Ni måste därför ta ert ansvar och spara på varje droppe vatten ni har!
Här kommer därför några tips på vad ni kan göra för att spara på vatten:
– Använd snålspol på toaletten.
– Diska inte i rinnande vatten.
– Duscha inte varje dag och när du duschar stäng av vattnet när du tvålar in dig.
– Tvätta endast det nödvändigaste och endast fulla maskiner (tvättmaskinen drar mycket vatten).
– Använd endast diskmaskinen när den är full.

Vi har hemma hos oss som tagit vid extra åtgärder eftersom vi ser botten på vår brunn och botten närmar sig fort.
– I duschen står vi i en balja och samlar upp vattnet, detta spolar vi sedan i toan.
– I köket har vi i diskhon ställt i en balja som vi samlar vattnet i för att vattna blommorna.
– Innan bäcken sinade hämtade vi vatten här för att vattna blommor och grönsaker.

Bränderna
Just nu härjar bränderna hejdlöst i Sverige och det jobbigaste av allt om du frågar mig är att jag inte kan påverka mycket själv. Jag såg att de söker frivilliga att hjälpa till och skulle gärna åka för att hjälpa till! Är du över 18 år och frisk kan du anmäla dig som frivillig!

Vad kan vi civila göra?

• Följ kommunens riktlinjer för eldningsförbudet

• Uppmärksamma ifall du ser andra bryta mot eldningsförbudet.

• Följ riktlinjer från myndigheter.

• För dig som äger mark: Försök att titta till skogen regelbundet och tala med grannar och bekanta som bor i närheten och be dem att också ha uppsikt om okända personer rör sig i markerna.

• Lär dig SMHI:s brandriskvärden och ta hänsyn till brandfaran när du jobbar i skogen. Du kan också ladda ner MSB:s app ”Brandrisk som ger dig koll på hur läget ser ut.

• Lämna inga rishögar i anslutning av vägar. Frakta bort dem så fort som möjligt.

Ett tips från mig:
Tänk på att det finns mycket leksaker/varor som kan skapa bräder.
Glasflaskor, förstoringsglas, cigaretter, tändningsväskor… Ja tänk till vad ni lämnar ute.

Kommer ni på något mer så kommentera gärna nedan så uppdaterar jag inlägget!

Kram

11 kommentarer till “Torkan påverkar oss alla

 1. Hej, all cred till dig för ett mycket vilktigt ämne. Personer som följs av många har en enorm kraft att göra något gott i och med att de gör ett statement.

 2. Hej Johanna, och alla andra som läser detta!

  Det är verkligen ett viktigt ämne Du tar upp!
  När det gäller att spara vatten gör jag som Ni, spar på, och återanvänder, så mycket vatten jag kan, på massa olika sätt.
  T ex allt vatten från matlagning, från ägg-, potatis- och pastakokning mm använder jag att vattna blommor och grönsaker med.
  Gräsmattan och flera av rabatterna har jag dock låtit bli att vattna, de får vänta på regnet.

  Det finns fler som kan hjälpa till.
  Vår ICA Maxi-butik i Nynäshamn kommer inte att köpa in något mer importkött.
  De kommer sälja slut av det de har på lager och det som redan är beställt, men sedan kommer det bara finnas svenskt kött i butiken.
  Det är ett jättebra initiativ av dem, som fler borde ta efter, tycker jag!

  Ha en fortsatt skön sommar, och även om det är skönt med sol och värme så önskar jag så mycket att det ska komma regn nu.

  Kram
  Anne-Li

  1. Tack snälla Anne-Li för du delar med sig! Alla tips är bra tips 🤗

  2. Smart med matvattnet!
   Spara på hög. . Så kanske blommorna kan klara sig😄

 3. Sett flera på Instagram som fyller barnpooler med vatten där det tar timmar att fylla, sånt blir jag förbannad på! Ta er till en sjö!

  1. Eller hur, det är sorgligt…

 4. Vet vissa som rycker på axlarna om vattenbristen. Tror inte dom vet vad som händer när det är slut! Jag bodde tidigare på landet med egen borrad brunn. Brunnen gav gott och MYCKET vatten tills det blev ett torr-år, fast inte lika illa som i år. Brunnen sinade…och jag lärde mig hur illa det är att leva utan vatten. Det tog 3 veckor innan vi fick nytt djupare hål borrat och ny pump och allt. Det blev dyrt på många sätt även om jag blev rik på erfarenheten.

  Idag blir det endast snabbduschar och lillfian sitter i badkaret och plaskar med lite vatten på botten. Ibland med en mamma eller pappa. Vattnet använder vi sedan till grönsakerna i pallkragarna.

  1. Ja man lär sig av sina misstag, vi kan mycket väl hamna i samma sits i år… gör allt vi kan för att undvika det!

 5. Tack för att du skriver om detta viktiga som berör oss alla! Alla kan verkligen göra något då det gäller att spara på vattnet! Inte bara nu, utan ALLTID! Måtte det komma regn nu!
  Kram Gunilla

 6. […] vilken respons jag fick på inlägget om torkan, bränderna & hur du kan spara vatten! HÄR kan ni läsa det! Då är det verkligen kul att sitta ner & skriva när ni verkar gilla det […]

 7. […] klaga på vädret även om det för många inneburit mycket olyckligt jobb. Ni kan läsa mer om Torkan påverkar oss alla & Torkan påverkar oss alla – köttproduktionen som jag brinner starkt för. Nu ska vi […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa