Pionfrossa

Varje år när pionerna blommar ut slås jag av dess enorma skönhet, herregud det är den vackraste blomman som finns och den finns dessutom i så många varianter!

Härom kvällen gick vi ut en liten promenad med familjen, Melker brummade på sin eldrivna traktor (har ont i benet som vi nu håller på att utreda…) & Hugo cyklade! Fick med min fina bukett med pioner i skogen, ville få till en härlig sen sommarkväll bild och jag tycker det blev riktigt bra!

Min besatthet har gjort att jag plundrat pioner i alla rabatter som jag får, köpte även några på Interflora, i en av deras färdiga buketter. Det är ganska dyrt att köpa pioner men ofta räcker det med en eller två som du sedan kan blanda upp med alla vackra ängsblommor ute nu.


Visste du detta om pionen?

  1. Pionen växer gärna i fullsol och får då rikligast blomning.
  2. När du planterar en ny planta får den inte planteras för djupt utan tänk att där ytan varit tidigare ska den vara igen.
  3. Pionen vill ha mullrik, väldränerad men näringsrik jord.
  4. Pion buskarna kan lägga sig ner om pionblomman är tung, detta sker oftast på pioner som har dubbelblommor eller är väldigt fylliga. Sätt då ut ett växtstöd eller ännu bättre gör ett eget. Ni har ju sett hur jag gjort mina rosenstöd men skulle ni också vilja se andra stöd i trädgården?
  5. Många undrar varför pionknopparna ofta är fulla av myror, detta beror på att de linor sig på den söta ämnet som utsöndras när knoppen expanderar. Du kan låta myrorna vara kvar eftersom de inte skadar blomman.

Finns såklart massa mer att lära sig om denna växt men ville dela med mig av min kunskap.


Hoppas ni också njuter av era pioner!


Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa