Kissa gärna i min trädgård

Att gödsla är ett måste om man ska få en blomstrande och fin trädgård. Jag föredrar då alltid att använda naturligt gödningsmedel.  Det finns en uppsjö med gödning du kan köpa i butik som både är bättre och sämre men detta är dessvärre inte mitt område utan här kommer mina 3 enklaste tips.

  • Kissa – Det så kallade guldvattnet är en av de bästa gödningarna. Jag samlar inte in vårt kiss men däremot är det fritt fram för grabbarna att kissa på mina rosor (ej på bärbuskar när de har bär). Om du väljer att blanda urin som du samlat på dig tar du 1 del kiss och 9 delar vatten.  Urin är kväverikt men innehåller också kalium och fosfor och är därför ett välbalanserat gödselmedel.
  • Hästgödsel – viktigt är att gödslet har bränt, vi går därför ut på våren och hämtar bajsarna från sommarhagarna. Är gödslet färsk ”brinner” det och kan skada växterna, dels genom att det är väldigt starkt men också då det alstrar värme. Perfekt till varmbänken.
  • Nässelvatten – Billigaste och roligaste sättet att göra gödning. Speciellt om vi frågar barnen, att leta efter stickiga nässlor och göra ”soppa” på är väldigt kul. På våren innehåller nässlorna mest fosfor, kväve och kalium. På sommaren järn och hösten bjuder på andra spårämnen.

Här ser ni lite bilder från när jag och Hugo gör vatten.


Vi plockar massa nässlor. Tips – använd handskar!


Sedan hämtar vi vatten i närliggande bäcken.


En stor balja som vi inte är rädda om för den kommer lukta pyton sen…


Vi gömmer den bakom ett träd & nära bäcken för att lätt kunna fylla på med både nässlor & vatten.

Har du luktat på detta stinkvatten eller har du tips på andra bra gödningar! Kommentera gärna!


Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa