Spegelpanel DIY!

Jag har fått frågan om hur vi gjort panelerna i vårt chesterfieldrum & trapphus. Älskar när ni ställer dessa frågor och att jag då kan ha möjlighet att ge er ett längre svar här på bloggen än på Instagram. Här kommer därför lite tips på hur vi har gjort våra paneler och ideér på hur man kan göra.

Så rolig dag vi haft! Kommer sammanställa detta i ett mysigt youtube-klipp inom några dagar! Blir så inspirerad av min vän Elin Lewenhaupts youtube-konto. Vill ha lite liknande klipp tillsammans med mina DIY som jag kommer lägga massa tid på om någon månad.

Nu till spegelpaneler…

Visst är det vackert med paneler & det är faktiskt inte så svårt att göra dom själv!

Speciellt inte om du har raka väggar. Det var svårare i trappan eftersom vangstyckena är svängda (vang=är de sidostycken i en trappa där planstegen vilar och som alltså bildar trappans bärande stomme). Men inget är omöjligt och som vanligt säger jag, kan vi så kan ni!

Lättast är att beskriva chesterfieldrummet där väggarna är raka.
Det du behöver:

  • MDF, vi valde 21mm
  • Lister (golvlist & list upptill)
  • Överhandsfräs (om du inte vill ha raka profiler)
  • Trälim, skruv, såg (plansåg, bandsåg eller cirkelsåg), tumstock
  • Lim & byggfog, spackel & färg

Skärmavbild 2017-11-13 kl. 13.11.06

Börja med att bestämma hur breda de lodrätta/stående bitarna ska vara. Vi valde 10 cm breda. Bestäm också höjden på de vågräta bitarna upptill och nedtill. Den upptill valde vi att ha samma som de stående. Den nedtill valde vi att göra högre så att det skulle sticka upp 10cm ovan vår valda golvlist. Alltså 10cm+15cm.

Det var sedan dags för det tråkigaste & svåraste om du frågar mig! Nämligen att räkna ut avstånden mellan de stående bitarna. Då önskar man att hela rummet är kvadratiskt. E vägg är inga problem att räkna ut me eftersom man vill ha samma i hela rummet och inte behöva ha halva bitar i hörnen är det bara att börja räkna fram ett mått som passar bäst i hela rummet. 2-3 cm skillnad mellan väggarna är okej då det inte går att få det perfekt när rummen inte är exakta. Lättast att du ritar upp hur lång varje vägg, sen ritar du upp ungefär hur många speglar som kommer rymmas.

När detta väl är klart är det dags för de roliga – att skapa!

Vi började med att sätta de båda vågräta bitarna i rummet på den valda höjden. Vi valde att sätta den övre på 110cm. Sträva efter så få skarvar som möjligt.
Därefter sätter vi de lodräta stående bitarna med mellanrummet jag räknat ut tidigare. Detta moment går ganska snabbt. Vi skruvade och limmade fast. Det räcker med att limma om du har ett sättlim.

DSC_0348bilderny.JPGNär nu stommen är satt är det dags för att skapa spegeln inuti. Våra väggar var släta under, därför kunde vi sätta mitten biten direkt på väggen. Annars kan jag rekommendera att ni sågar ut en tunnare skiva av ex masonit för att få en jämn yta. Mät ut hur stor du vill ha spegeln och fräs den sedan runtom med önskad profil.
Alla borde ha en överhandsfräs!

När dessa är frästa och klara är det dags att montera dom. Limma, skruva eller både och precis som de övriga detaljerna.

Vi satte sedan golvlist och kantlisten ovan. Den övre listen fick vi bygga själva genom att lägga en mdf bit ovanpå med fräst kan och sedan en enklare taklist under.

Spackla igen alla skarvar och hål. Dra en lim & byggfog runt alla kanter. Slipa allt väldigt noga flera ggr. Sen är det dags för målning.

Här ser ni bilder från vårt chesterfieldrum där vi har mörka spegelpaneler.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag vet att det låter som otroligt mycket jobb & även om det tar lite tid så är det verkligen värt arbetet! Övertygad om att ni klarar det precis som vi gjorde. Vi är inga snickare men på detta sättet gjorde vi våra paneler och vi är väldigt nöjda.

Min vän Emelie har också gjort spegelpanel i sitt trapphus. De gjorde istället en enklare mer stilren panel. Så härligt att se att det finns så många fina varianter av spegelpanel!
Vill ni spana in hennes blogg, så hittar ni den HÄR.

Skärmavbild 2017-11-13 kl. 13.09.19.png

Är det något mer ni sett hemma som ni vill att jag skriver om, tveka inte att fråga.

img_0008-1

 

 

 

 

1 kommentar till “Spegelpanel DIY!

  1. […] Zakynthos & shipwreck Restaurang besök Zakynthos Höstkrans bindning I skogen med mina gamla Hur du bygger spegelpaneler Utebelysning Ta hand om amaryllisen Youtube träff i Sthlm Årets julklappsinslagning Hav av […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa