Ekoterian & Grillfest

Idag möts vi av otaliga val av kostförslag och dieter, GI, LCHF, lågkolhydratkost, viktväktarna, vegan, vegetarian, paleo and so on… Jag har själv ätit LCHF och har fortfarande tänket i bakhuvudet att godis, gluten och kolhydrater inte är bra för våra kroppar och att naturliga fetter är ett bättre alternativ tillsammans med grönt. Däremot älskar jag begreppet EKOTERIAN!

I helgen har vi hunnit med massor, lördagskvällen bjöds på grillfest hemma hos mina föräldrar. En ljuvligt god fest som anordnats av min syster & morbror – har jag nämnt vilken otrolig kock han är? Han lagade även maten till vårt bröllop!

Det bjöds på helgrillad linderödssvin som växt upp på mina föräldrars gård, köttkanin från min syster, rådjur från skogen och massor av annan närproducerad mat!
För visst är det väl ändå viktigast att vi vet vart maten kommer ifrån?

När vi sett djuret växa upp från liten till stor – vad den ätit och gjort – det är precis sådan mat jag vill äta och ge mina barn.

Vad är då en EKOTERIAN?

Jag tror inte detta är ett begrepp som är offentligt på något sätt men det borde verkligen sprida sig, målet borde vara att alla växer upp med ett ekologiskt tankesätt både till miljö och djurets/växternas fördel.
Jag köper inte endast ekologisk mat i affären men jag väljer gärna närproducerat och åter då till grannens gårdsprodukter där vi kan plocka dom egna grönsakerna som inte växer hemma.
Prioriteten vid matinköpen är:

  • Närproducerat – odlat hemma eller köpa hos grannen, kött jag vet vart det kommer ifrån (min man är jägare).
  • Svenskt i butik – att handla efter säsong.
  • Ekologiskt.

Däremot skulle jag ALDRIG köpa kött som inte är från Sverige.
Jag har även börjat fråga när jag bokar bord på restauranger om de serverar svenskt kött eller inte.

DSC_1154
Broccoli från eget land

Skörda och slakta med barnen.

Att lära våra barn att det är nyttigt med grönsaker tjatar vi alla om, sen om de lär sig gilla det eller inte är en annan sak. Jag tror själv att barnen finner mycket större intresse i grönskar om de är med och odlar eller åtminstone får vara med och skörda grönsaker.
Att då kunna sno åt sig en solvarm morot eller tomat, plocka upp potatisar när jorden vänds eller norpa en jordgubbe i landet skapar ett genuint intresse för barnen och därav blir maten roligare att laga och godare att äta.

Något som inte är lika självklart är att låta barnen vara med när djuren tas om hand, slaktas, styckas och äts. Våra barn har inte varit med vid själva slaktningen ännu men uppskattar att få ta hand om såväl djuret som köttet. Mina barn visar stor respekt för köttet som står på bordet och vi är noga med att inget slängs.

Dom är vår framtid

Hur vi än vrider och vänder det för att försöka ändra vårt tankesätt är jag övertygad om att det är barndomen som påverkar oss – därför är vår viktigaste uppgift att påverka våra barn till det bättre.

DSC_0126
Grönsaker på stekhäll
DSC_0133
Rökt rådjur

DSC_0129
Kycklingklubbor
DSC_0124
Lite rosévin

Detta är en av de stora byggstenarna i mitt familjeliv och jag hoppas jag inspirerat er att känna likadant.

Namnlöst-2

1 kommentar till “Ekoterian & Grillfest

  1. […] Huset före – takbyte Vårt vackra hem En av alla dagar i skogen Kräftskiva Barnkalas Grillfest Dag i skogen med @emeliesvackra Bästa resan – Zakynthos & shipwreck Restaurang besök […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa