Utmaningen för oss som tjänar pengar som Influencers

Att jobba som Influencer är ett fantastiskt jobb. Helt klart underbart! Samtidigt som det är oerhört slitsamt eftersom du ansvarar för en hel verksamhet på en person. Du ska vara skribent, fotograf, kreatör, jobba med redovisning & budget samtidigt som du ska vara kontaktperson & ansiktet utåt för företaget. För att bara nämna några av arbetsuppgifterna som ingår.
Samtidigt får vi lägga mycket tid på att ständigt kämpa för vår rätt & vårt eget värde gentemot både företag & fördomar istället för att lägga tiden på det vi är bäst på – inspirera!

Anledningen till att jag skriver detta är för att jag ofta får frågan;
– Kan du leva på detta? Vad tjänar du då pengar på?

_MG_9935red

För att bättre förstå vad jobbet går ut på vill jag först förklara begreppet Influencer.

Influencers är ett nytt begrepp som används för att beskriva en person som har stor påverkan på andra, t.ex. genom att ha många följare på sociala medier som instagram, blogg & youtube. Dessa influencers blir då attraktiva som marknadsförare för varumärken som gärna vill ta del av influencerns trovärdighet, målgrupp och starka röst..

Många företag har idag insett fördelen med att synas på dessa kanaler som deras potentiella kunder håller till på istället för ”traditionell reklam”.
Det är dock här hindren börjar för oss som vill försörja oss på vårt jobb!

 

Ödmjuk inför yrket – Influencers

Detta är min egna uppfattning om branschen & vill börja med att säga att jag är oerhört ödmjuk och tacksam för att denna möjlighet som jag jobbat mig till. Vi måste alla börja någonstans & det krävs oerhört mycket jobb för att kunna bli en Influencer – jag anser då att det ingår att du läser på och lär dig om lagar & regler. Detta gäller speciellt då du börjar ta emot någon typ av ersättning.

Jag har i DETTA inlägg skrivit om just hur du kan tänka för att jobba fram ett större konto. Det finns också tjänster du kan köpa följare i, men tänk på att detta är oerhört dumdristigt och ses snabbt igenom av företag. Här är en tjänst som ni kan kolla på ett ungefär hur många ”äkta” följare ett konto har – http://www.followercheck.co

 DSC_1244.jpg

Pengar inte prylar

Det första vi möts av som hinder är just företag som INTE har förstått värdet av Influencer Marketing. Dom förväntar sig att vi går med på att bli utnyttjade genom att ta emot en produkt som kostat dom oftast en bråkdel av marknadspriset gentemot att publiceras på våra kanaler.
Helt galet, vad kostar inte en annons i ett magasin eller tidning? Då vet du inte ens hur många som ser reklamen?! När vi dessutom tar emot dessa produkter är vi skyldiga att skatta för produkten gentemot Skatteverket eftersom det ses som en förmån (detta kan inte ses som en gåva eftersom företaget ALLTID förväntar sig en motprestation). Dessa samarbeten går du alltså back på.
Jag tackar varje vecka nej till flera erbjudanden om att få produkter – även om det många gånger känns lockande så känner jag att jag förstör min egen framtid och det jag brinner för. Detta är  ett framtids forum som vi måste vara stolta över & kämpa för!

Marknadsföringslagen – inga missförstånd

Som ni säkert redan uppmärksammat lägger jag ibland ut annonser på min Instagram som tydligt är utmärkta för att inga missförstånd ska ske – det är är nämligen lag på att läsaren i början av inlägget ska förstå att det rör sig om reklam. Läs mer om marknadsföringslagen.

Läsaren ska alltså till 100% förstå att inlägget är sponsrat – direkt!

Det räcker därför inte att näringsidkaren skriver en #-tag sist i inlägget eller en text längst ned om att det rör sig om annons, samarbete eller reklam. Det ska tydligt märkas först i texten; -Annons, Reklam eller I samarbete med.
Som konsument ska du ha rätt att veta att inlägget är sponsrat redan vid första anblick & innan du hinner syna inlägget ordentligt.

Jag själv ser det som viktigt att endast marknadsföra företag som jag skulle kunna tänka mig köpa en produkt eller tjänst hos. Skulle jag inte vara nöjd med produkten skulle jag inte visa den för mina läsare.

Vanligtvis får vi höra från företag att dom har önskemål om att annonsen ska se ”genuin & naturlig ut” –  Till er företag svara jag – läs på om lagar och regler!

DSC_1259Ljus

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i ämnet då jag tycker det är så roligt.
Skulle kunna skriva om utvecklings möjligheter, strategier, inkomstkällor.. Massor!
Uppskattar ni detta kan det säkert bli mer längre fram!

För er som är intresserade och jobbar eller vill jobba som Influencer rekommenderar jag er att gå med i yrkesnätverket IoS- Influencers of Sweden. Här finns en grym Facebookgrupp där vi hjälps åt, massa kurser och en uppsjö med information. Helt enkelt första steget i rätt riktning! influencersofsweden.se

Gör rätt, både för din och för branschen skull om du jobbar som Influencer men också som konsument är det viktigt att vi vet vilka skyldigheter som finns för att vi ska känna oss trygga.

Min dröm är att få hjälpa fler att lyckas, håller just nu på att skriver material till min första föreläsning i en grundkurs om influencer marketing! Så spännande!
Jag säger som jag brukar – Kan JAG så kan NI!

Har ni frågor så fråga, jag hjälper så gärna till & dela gärna detta inlägget vidare för att fler ska få kunskap.

Namnlöst-2

3 kommentarer till “Utmaningen för oss som tjänar pengar som Influencers

  1. Du har så rätt! TYcker det är helt fantastiskt att vi bloggare är ”allt-i-ett”!

  2. Åh vilket bra inlägg! Jag som är ganska ny i branschen slukar inlägg som dessa. Håller tummarna för att du vill fortsätta skriva mer om detta ämne 🙂

  3. […] Vill ni också läsa mitt inlägg om vad utmaningen för oss som tjänar pengar på att vara inflencer är – läs HÄR […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa