Bröllopsplanering – tidsplan & tips

Detta inlägg är ett samarbete

I dag är det 1 år sedan jag och min man gifte oss, en dag som jag aldrig kommer glömma & en dag som förfallotid kommer vara en av de bästa i mitt liv.
Varning för mycket text men mycket bra för er som ska gifta er!

 

Idag finns det många sätt att gifta sig på och vi pratade ett tag om att åka utomlands med våra närmaste för att gifta oss men idag är jag glad för att vi hade en fest med alla nära och kära vänner. Åååh jag blir alldeles varm när jag tänker på alla som kom, så fina & uppklädda bara för vår skull! Wow det är verkligen en underbar känsla.

Jag har idag tänkt skriva två inlägg om vårt bröllop och hoppas då kunna hjälpa er på vägen som planerar att gifta er. Ni får gärna ställa frågor om det är något jag missat som ni undrar över. Första delen är Bröllopsplanering & den andra delen är vårt bröllop & då även tips då detaljer som ni kan köpa till ert bröllop.

Vi började nästan exakt ett år innan med planering och vi skrattade båda över att det kändes löjligt att börja så tidigt men jösses ju närmare bröllopet vi kom desto mer skulle stämma in. Vi var då väldigt glada över att ha börjat i tid.

70423191-BanUk

1 år innan Bröllopet

 • Börjad med att fundera kring hur bröllopet ska se ut, drömmar och visioner. Vilket Tema vill ni ha, detta är viktigt att börja med i tid innan ni bokar allt.
 • Bestäm datum, plats & tidpunkt för vigseln.
 • Boka kyrka eller vigsellokal
 • Boka vigselnförrättare
 • Boka festlokal
 • Skicka ut ett eventuellt ”save the date” kort som gör att folk kan boka upp sig i god tid.

 

Utifrån ovanstånde gör ni er budget men lägg på några procent för allt kostar mer än man tror. Samtidigt som jag inte tycker man ska snåla på allt för mycket denna dag.
Du kan göra mycket själv men för att få till finishen kostar det alltid lite mer än man tror.

När ni bestämmer tema är det bra att ha hittat en butik som har just det temat ni vill ha! Sådan tur hade inte jag men jag kan varmt rekommendera Linas Glädjeyra som har väldigt bra struktur på sin sida. Mina favorit teman här är ”A Vintage Affair”, ”Beautiful Botanics” & ”BOHO”.
Vill ni kolla in de olika teman som finns kan ni trycka HÄR

6 månader innan bröllopet
 • Utse vem som ska vara tärna, bestman och övriga följet men också toastmaster/toastmadame- gör en rolig förfrågan till personerna ifråga.
 • Boka uppträdande eller trubadur inför bröllopsfesten.
 • Gör en gästlista & gå igenom denna många gånger så ingen missas. Jag upplevde det väldigt svårt att bestämma vilka som skulle bjudas in och inte samtidigt som man inte visste hur många som skulle tacka ja & nej. Jag fick in några som inte kunde väldigt snabbt inpå vilket gjorde att jag skickade ut de inbjudningar som jag egentligen ville ha med från början (vi hade begränsat antal platser). Tänkt därför på att beställa några extra inbjudningskort.
 • Ta fram inbjudningskort – det finns väldigt många olika leverantörer på nätet som gör inbjudningskort, detta tog tid för mig att hitta precis rätt. Tillsammans med kortet kan du skicka med dessa SMÅ HJÄRTAN för att redan från början sätta stilen på bröllopet
 • Skicka ut inbjudningarna i tid.
 • Börja fundera på vad som ska serveras under kväll gällande mat och dryck. Komponera menyn med en kock eller cateringfirma
 • Boka fotograf och bestäm på ett ungefär med fotografen hur ni vill att bilderna ska se ut. Vi hade med fotograf hela dagen och det är något jag rekommenderar alla! Filma mycket också.
 • Sy, köp eller boka kläder till alla. Det är svårt att hitta kläder med samma nyanser till alla om man som vi väljer en tema färg. VI fick ge oss här så tärnorna har samma nyans av grön färg medan alla grabbar har samma nyans.

När vi ändå är inne på gäster så tycker jag det är väldigt viktigt att föreviga vilka som varit där.
Vi hade därför en gästbok, en tavla med hjärtan som alla fyllde i en liten hälsning (denna hittar ni HÄR).
Sen hade vi en tavla med ett träd där alla fick skriva sitt namn (liknande DETTA)
Gästböcker finns det i en uppsjö av & Linas Glädjeyra han många fina att välja på – Spana in böckerna HÄR.

4 månader innan bröllopet
 • Välj vigselringar och beställ vilken gravyr ni vill ha.
 • Ansök om hinderprövning hos skattemyndigheterna – detta görs på skatteverkets hemsida.
 • Skicka in eventuella ändringarna av efternamn
 • Bestäm programmet över vigseln, vi fick hjälp av kyrkan med detta. Bestäm även ev solister eller musiker på vigseln.
 • Boka tid hos frisör, sminkös och för naglar.
 • Besök en florist och bestäm hur brudbuketten ska se ut, bestäm även om blommor på övriga i följet samt på borden i festlokalen. Jag litade så på min florist att jag sa vilket tema och gav fria händer. Fick se brudbuketten på bröllopsdagen som en överraskning.
 • Hyr porslin, bestick, möbler, tält och annat som kan behövas inför festen.
 • Börja planera inför ev bröllopsresa.
 • Träna på bröllopsvalsen – Vi valde att köra på en tryckare, mysigt och ingen prestation.
2 månader innan Bröllopet
 • Testa alla kläder för att se om något behöver ändras
 • Allt övrigt som behöver köpas in till bröllopet är dags att ses över. Jag hittade nästan allt som skulle köpas in och som jag inte gjorde själv på nätet Linas Glädjeyra saknar inget av det jag behövde – gå direkt till deras hemsida HÄR.
 • Se över så allt är klart inför resan, passen, inköpen och bokningarna.
 • Ska ni ha äktenskapsförord eller annat tal är det dags att skriva det nu. Jag och min man skrev en liten lapp till varandra som vi läste upp under förmiddagen när vi gjorde iordning oss (på olika håll).
 • Börja med brodsplaceringarna. Detta är något av det svåraste men vi bestämde oss för att försöka sära på paren alternativ att de satt vid samma bord om de inte kände några övriga men inte bredvid varandra. Så roligt när nya människor möts och det blir så ofta väldigt bra stämmning. Ha dock överseende med hur en del människor är som personer, vissa tycker inte lika mycket om att ta kontakt som andra så blanda blyga med pratiga ;).
 1 månad innan bröllopet
 • Se över lokalen & gå igenom alla detaljer. Vi hade ett enormt jobb med lokalen som var en gammal lada, visserligen använd som festlokal men inte i närheten som vi ville ha. Vi hade en vecka på oss att ordna allt & det blev många timmar den veckan..
 • Inhandla eventuella gåvot till de som hjälpt till, vissa köper även till alla gäster.
 • Kontrollera så alla viktiga bokningar är kv
1 vecka innan bröllopet
 • Hämta ut vigselringarna och kontrollera så allt är som ni tänkt er.
 • Gå igenom bordsplaceringarna en sista gång om någon har avbokat eller tillkommit.
 • Fixa festlokalen eller gå igenom de sista med de som ska annordna.
 • Reptera vigselcermonin med vigselförättaren.
 BRÖLLOPSDAGEN!
 • Hämta brudbuketten eller ordna så någon gör det åt dig.
 • Dubbelkolla så ringarna är på plats där de ska vara.
 • NJUT, NJUT & NJUT, du kan inte ta vara på denna dagen för mycket så släpp allt och bara vara. Du hade inte kunnat gjort det bättre och skulle det bli någon miss är det inte hela världen!
 • …glöm inte att säga JA bara!
Jag hoppas detta kan vara lite till hjälp för er men tänk på att läsa igenom hela listan, ni kanske vill göra något senare eller tidigare och jag kan ha missat massa saker som är viktiga för just er. Gör ni dock ovanstående så blir det iaf ett bröllop 🙂

Senare kommer även ett inlägg med massor med bilder och mer om vår dag samt shopping tips! Jag har nu också en tävling på min instagram i samarbete med Linas Glädjeyra där ni kan vinna ett presentkort & missa inte videon på min youtube där jag testar brudklänningen igen efter 1 år med slarv..

Här kommer ni till INSTAGRAM
Här kommer ni till YOUTUBE

KRAM!

Kika in min youtube kanal, tumme upp och glöm inte prenumerera.

 

1 kommentar till “Bröllopsplanering – tidsplan & tips

 1. […] Vi firar 1 årig bröllopsdag Dukning under bröllop & ett hav av bilder  ett annat inlägg med tips planering bröllop Huset före – takbyte Vårt vackra hem En av alla dagar i skogen Kräftskiva Barnkalas […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa