StädHJÄLP! – är det lösningen?

Den dagliga städrundan är klar & hemmet är nu rent – inte skinande rent men så där rent och uppstädat så man kan slappna av och må bra. Jag har några städknep som jag gärna delar med mig av.

Jag har tydligen inte alltid gillat ordning och reda runt mig säger min mamma och pappa men jag vet inte om jag tror dom riktigt. Jag minns att jag alltid var engagerad i mitt rum när jag var liten. Jag möblerade om minst en gång i veckan, förmoddar att jag gillade förändring precis som nu och jag förökade blommor förjämnan. Så jag bestämmer mig för att inte tro på dom – jag gillar ordning och reda runt mig.

Det är kanske inte alla som gillar att städa men innerst inne tror jag människan som individ gillar att ha struktur och ordning runt sig – kanske ett ordnat kaos men du vet ändå vart du har dina prylar.
Jag har därför samlat ihop några av mina knep för att ha ordning här hemma & jag hoppas ni testar något av mina tips.

67756985-xppe5

Städschema – Ja, jag hör själv hur tråkigt det låter när jag skriver det men de är mitt absolut bästa knep. Det tar några veckor innan rutinen fastnar men vi har uppehåll från städschemat här hemma också men det är verkligen SÅ nyttigt! Det tar kanske 15-30 min om dagen istället för att göra allt på en dag. På detta sätt är det lättare att hjälpas åt alla i hushållet.
Så här kan ett städschema se ut:
Måndag – tvätta, damma
Tisdag – tvätta, damsuga
Onsdag – tvätta, damsuga
Torsdag – toalett, vattna blommor
Fredag – bädda rent, skura golv
Lördag – sortera eller städa på minst ett ställe (ex toalett skåpet, kylskåpet, kläderna i garderoben, tvättstugan )
Söndag – tvätta
Varje kväll kör jag och min man minst 15 min där vi plockar upp – jösses vad man får gjort mycket på den kvarten.
Var sak på sin plats – Har bara alla saker någonstans att vara så brukar de också tycka det är roligare att hitta tillbaka dit efter användning. 15 min röjet som vi kör på kvällen går mycket snabbare. Det är också viktigt att se över emellanåt att dessa platser är strategiskt utvalda och inte bara blivit av slumpen för då brukar de oftast bli en stor hög där.

Checklista – Om jag vet att jag har en del saker som måste göras så brukar jag göra en liten eller stor lista. Det är då mycket roligare att bocka av när just den punkten är gjord. Att dessutom slippa behöva ha allt i huvudet håller stressnivån nere.

Rutiner – Att skapa sina egna rutiner är jätteviktigt och att alla i hushållet gör det tillsammans gör också att alla känner ansvar för att saker och ting blir gjorda. Sätt er ner allesammans och skriv ert städschema, kanske ni kan ha var sin dag eller att ni tar var sin vecka.

Uppsamlingsplats – Jag tycker det är smidigt när vi röjer att ta nedervåningen först, därför blir alltid trappan en sån där bra uppsamlingsplats, jag lägger allt som ska till övervåningen där. Det blir då av att vi kommer upp även på övervåningen när vi bär upp de sakerna.

Ibland funderar jag på om det inte hade varit alldeles, alldeles underbart med städhjälp?!
Men hade det verkligen varit det? Vill jag inte ha struktur och ordning i mitt eget hem just för att det ska just kännas som mitt eget hem? Visst det är inte jätte kul att städa men har man aldrig tråkigt hur ska man då någonsin kunna ha kul? Lite upp och ner är nog det allra bästa!

Har ni några fler tips får ni gärna kommentera här nedan eller på instagram.

Natti mina vänner!

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa