Pirogen to die for – Kycklingpirog

Jag ska först och främst erkänna att jag absolut inte är någon kock. Jag tycker jag själv lagar god mat och tycker det periodvis är riktigt kul, sen vad resten av familjen tycker om mina experiment är en annan historna 🙂
Trist blir det att laga mat först när man inser att man måste göra det varje dag…

Prioger.. Fy är det första jag tänkte när min man sa att han ville ha hemmagjorda piroger. Det första som dyker upp innan för pannbenet är en stenhård degklump med lite färs i mitten som försöker kämpa sig till ytan i all deg – billys piroger! (ta inte illa upp billys, jag är säker på att ni har några anhängare därute).
Jag bestämde mig för att göra ett försök. Hittar ett bas recept som lät gott men lite trist, det är då jag börjar fundera och experimentera, sen att det råkar vara just på nyårafton där vi skulle stå för förrätten är kanske lite vågat.

Dom blev himmelskt goda & måste testas!

Jag och våra vänner tyckte iaf det och sedan dess har jag gjort dessa piroger några gånger i år.

Recept (och nej, jag är ingen erfaren receptskrivare så ha lite fantasi när ni testar hemma)
2st kycklingfileér
Smördeg (fryst eller på rulle)
2 st vitlöksklyftor
1-2 tsk Sambal Oelek
250g färskost
1st gul lök
1 ägg
färsk spenat och/eller basilika efter tycke
smör & olja att steka i
salt & peppar

Pirog1.jpg

Jag börjar med att skära kycklingfileérna i små tärningar (0,5cm). Stek sedan i olja och smör till fin färg. Pressa över vitlöken och finhackad gul lök. Jag steker sedan en stund till tills löken mjuknat. Sedan lägger jag i spenaten och basilikan & värmer på en liten stund till. Jag själv föredrar att slå sönder kycklingtärningarna lite om jag vill göra mindre prioger.

Låt svalna.

Pirog2.jpg

Jag blandar sedan kycklingröran med färskosten och sambal oelek.
Det är otroligt gott med lite sting och även mina barn gillar det.

Melker sa nog minst en gång i minuten att han ville smaka..

 

Pirog3

Den här röran är otroligt god som den är och blir det över är det perfekt att ha på mackan eller äta som den är.

Pirog4

Jag kavlar alltid ut degen för att den ska bli lite tunnare och därmed mer krispig. Sen gör jag önskad storlek på en fyrkant och lägger i så mycket fyllning att det precis går att vika den på mitten (diagonalen).  Sedan trycker jag med gaffel runt om för att stänga den.

Jag sätter ugnen på 200 grader och penslar sedan pirogerna med vispat ägg och ”garnerar” med sesamfrö och chiliflakes.

Swiiccch in i ugnen som jag och barnen säger & vips världens godaste piroger kommer ut efter 10-20min (beroende på storlek)!

Pirog5

Var bara tvungen att få med en bild på mitt favorit porslin.
Sen när det kommer till handdukar så älskar jag gamla äkta handdukar som finns på loppis eftersom de har så god uppsugningförmåga.

Nu är det dags att slänga sig i soffan och kolla på det enda programet jag ser på hela veckan, Mandelmannsgård!

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa