Tapetskola – Sovrumsrenovering – del 2 av 3

Nu när allt förarbete är gjort är det dags för det roligaste – tapetsering.
Jag vet många som tar in hantverkare för detta arbete & gör man det för man tycker de är tråkigt & vill slippa arbetet kan jag förstå det men om man tar in hantverkare för man tycker det är för svårt tycker jag ni ska läsa detta!

Alla kan tapetsera, dessutom är det så kul när man ser en förändring efter första våden ♡

Jag vet många som målar sina väggar och det är verkligen jättefint men underarbetet för målning kräver otroligt bra underarbete, tycker ibland det är svårt att spackla så det blir fint under en tapet.. men träning ger färdighet.

 • Viktigaste arbetet är förarbetet som också är det tråkigaste men en tumregel är att underlaget du ska tapetsera på ska vara jämnt, torrt & sitta fast. Känn över alla väggar med det bästa redskapet du har – handen!
  Känner du några ojämnheter, kolla så det inte sitter löst. Sitter de löst dra då bort det. Spackla igen hål & ojämnheter & slipa sedan bort spacklet. Kan behöva spacklas 2 ggr på sina ställen men än en gång känn med handen. Ta bort alla kåpor kring eluttag & strömbrytare (OBS stäng av strömmen för detta!) Förarbetet anpassas efter underlaget. Jag vet också många som tar bort lister men jag föredrar att tapetsera mot listerna för att slippa behöva måla när tapeten sitter på plats.
  Nu är det dags för det roliga! Tapetsering!
 • Här är de flesta verktyg jag använder.
  Handduk-för avtorkning av tapetlim på tapeten
  Tapetkniv, bred spackelspade & sax – för att skära av tapeten snyggt längst listerna
  Tapetverktyg – för att sätta fast tapeterna på plats, Roller – för att limma direkt på väggen (använder även en pensel vid listerna).

67331267-arbnn.jpg

 • Jag väljer att börja vid ett fönster eller en dörr, viktigaste är att första våden sitter helt rakt. Detta kan du antingen göra genom att hänga ett lod från taklisten eller dra ett sträck med vattenpasset på väggen några cm bortanför den första våden kommer. På så sätt ser du lätt att avståndet till linjen blir densamma längst hela våden.

67331467-i2aub

 • Börja med limma med pensel längst foder & lister, använd sedan rollern för att limma direkt på väggen (detta sätt limmar du om du har EasyUp). Limma även lite utanför där tapeten kommer hamna för att säkert få med lim för hela våden.
  Viktigt är att ha lagom mycket lim men lagom är ju ett unikt svenskt mått, jag upplever att man ska ha mer lim än man tror. Det ska inte bli klumpar på väggen men jag upplever att det är lättare att flytta runt våden på plats om man tar mer lim. Jag har en specialbyggd låda för att ha rullarna i men de finns ofta papperslådor att köpa som du kan låta rullen ligga i när du tapetserar. Första våden drar jag alltid några cm över taklisten för att skära denna liksom resterande våder kommer göras.67331981-lY0kA
 • När första våden sitter där jag önskar använder jag tapetskrapan för att trycka ut överflödigt lim & bubblor inifrån & ut. Tryck till ordentligt med skrapan vid listerna & skär av med tapetkniven

67332052-nzMyg

67332211-9q07x

 • Skarvarna som blir mellan två våder har jag en rulle till som jag rullar längst hela våden, uppifrån & ned för att tapeten ska sätta sig ordentligt i kanterna.
 • Jag torkar sedan av tapeten med en våt trasa/handduk för att få bort limresterna som alltid kommer på tapeten.
 • Det svåraste är vinklar & hörn men de är bara att dra loss våden tills de blir bra. Har man ändrat mycket behöver de ev limmas på en del i efterhand. När jag får ett hörn med väldigt mycket våd på den nya väggen kan jag lägga våden plant & skära av den så det är några cm endast som går över till motsatta väggen. Sätter sedan dit den bortskärda våden på den nya väggen.

67332293-4QR3U

Tapeten vi valde heter ”dancing crane” & är målad av Emma von Brömsen, är så imponerad av hur denna tjej får till färg & form! Denna tapet har hon gjort i samarbete med Eco wallpaper. Tycker det är så roligt att Eco nu tagit tillbaka sitt ursprugnsnamn Englunds & Co som de hade fram till 1986.

Hoppas detta var till någon hjälp för er som är osäkra men jag lovar er att de är värt att testa!
Jag älskar min nya tapet i sovrummet ♡

I nästa inlägg från sovrummet kommer jag skriva om hur jag tänkt när jag inrett.

1 kommentar till “Tapetskola – Sovrumsrenovering – del 2 av 3

 1. […] före Sovrummet efter Tapetskola Min bästa vän dör Glasveranda sätts in Sommar dukning Flera inspirerande dukningar Detta gjorde […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa