Sovrumsrenovering – del 1 av 3

Jag har tänkt skriva om vår sovrumsrenovering i 3 delar. I första inlägget skriver jag om planeringen & renoveringsbitarna, sedan kommer jag i del 2 skriva en liten tapetskola om EasyUp tapeter & garanterar att ni alla kommer klara av att tapetsera efter. I sista delen skriver jag om själva inredningen, hur mina tankar & idéer dyker upp & hur jag får allt att fungera i en helhet.

Jag får en del frågor varför vi gör om sovrummet när de är fint som de är men vi tycker se är för sött & känner att sovrummet är ett av de rummen man ska älska att vara i, man spenderar ändå mest tid här!

23380925-P6Cwc

Först ut i denna delen är som sagt själva planeringen & renoveringen. Vad man behöver & vill göra är självklart individuellt men detta är vad vi gjort:

  • Första steget är att få en bra bild framför sig hur man tänkt att resultatet ska bli. Antingen är man bra på att visualisera & behöver inte skriva ner men annars är ett bra tips att göra en moodboard med inredning, möbler, färger & tapeter. Även en bra idé att få ner allt på ett papper för att dela med sig till resten av familjen (finns bra appar för detta). Jag själv brukar spana runt på olika tapeter & färger på instagram, Houzz & Pinterest. Sparar bilderna jag hittar & kör en egen kombination av de bästa. Min man är aldrig överens med mig i detta skede men i slutändan blir han ändå alltid nöjd.

Vi har valt att bygga igen två garderober för att kunna ändra planlösningen i ett annat rum längre fram & har därför fått regla, sätta plywood & sedan gips samt nya lister.Till sovrummet bestämde vi oss först för en tapet men när vi väl fick hem tapeten till rummet blev de inte alls som vi tänkt oss.. Brukar alltid ta hem katalogerna för att se i rummet men blev så säker i butiken att de va den jag letat efter men men man lär av sina misstag. De va en process i sig att samla energi för att ta nya tag men nu när vi äntligen bestämt oss är vi så nöjda!

De blir den blå tapeten ”dancing crane” från kollektionen Simplicity av Eco wallpaper eller Engblad & CO som de nu heter.

Färgvalet blev en vit kulör ”Sparkling Calais” där vi valde Ambiance Superfinish som är en helmatt snickerifärg. Jag valde en helmatt färg för att lugna tapeten som i sig är ganska ”rörig”. Vi har tidigare använt denna färgen till herrummet & den är underbar att måla med, rinner inte & går att jobba med på penseln ganska länge för att vara en matt färg.Vi bestämde också att vi ville ha höga lister, tidigare hade vi en golvsockel som vi har i hela huset som är 15 cm hög. Vi köpte sedan till ytterligare ett foder med lite mer profil & klöv det till önskad bredd. Vi valde även att fräsa ett spår med överhandsfräsen men detta är absolut inget nödvändigt om man inte ha en överhandsfräs. Vi spikade fast denna (mindre spikpistol) 17cm över tidigare sockel vilket nu ger oss en totalhöjd på 40 cm av sockel.

Anledningen att vi sätter fodret/listen direkt på väggen & ingen mellan sektion är att vi slipper sätta smygar & flytta ut de redan befintliga fodren då denna mellan sektion bygger en del på tjockleken om man väljer att ha den. Jobbar ni med byggnadsvård rekommenderar jag att ni använder en sockel i 3 delar. Allt målas ihop i samma kulör, dock väldigt viktigt att delen emellan inte har massa skavanker, detta syns annars väldigt väl om man missat.

23380978-Ul2RN.jpg

Eftersom jag föredrar att ha listerna uppe före & tapetsera mot listerna drar jag en limfog längst listerna som jag sedan målar över för en snygg övergång.

67307955-L0hq8.jpg

  • Vi målade sedan samman de 2 golvsocklarna med delen emellan för att få den att se ut som en enhet. Jag väljer också att måla ut några cm på väggen för om tapetens kanter skulle bi sena syns färgen & inte tidigare underlag. Resultatet är omedelbart & man kan direkt se hur fint det kommer bli när tapeten är på plats. Jag valde även att måla dörrarna i rummet, taklister & fönsterfoder.
  • Golvet vi har är original golvet med smala råspontbrädor, dessa har vi slipat & lutat för att stoppa förgulnaden. Vi såpskurar med gysinges linoljesåpa & gör en ordentlig skurning nu när sängen ändå inte är i rummet.

Näst på tur står tapetseringen & ett inlägg med en liten tapetskola kommer inom kort.

1 kommentar till “Sovrumsrenovering – del 1 av 3

  1. […] Sovrummet före Sovrummet efter Tapetskola Min bästa vän dör Glasveranda sätts in Sommar dukning Flera inspirerande dukningar Detta gjorde jag tillsammans med min fina vän Carolina – @jordblomman Hur du gör din midsommarkrans Vi firar 1 årig bröllopsdag Dukning under bröllop & ett hav av bilder  ett annat inlägg med tips planering bröllop Huset före – takbyte Vårt vackra hem En av alla dagar i skogen Kräftskiva Barnkalas Grillfest Dag i skogen med @emeliesvackra Bästa resan – Zakynthos & shipwreck Restaurang besök Zakynthos Höstkrans bindning I skogen med mina gamla Hur du bygger spegelpaneler Utebelysning Ta hand om amaryllisen Youtube träff i Sthlm Årets julklappsinslagning Hav av julbilder här hemma Nyårsdukningen […]

Kommentera

Handla för minst 700kr och du kan välja fri frakt i kassan! Avvisa