Vad är inredning?

Inredning är dels något man åstadkommer rent fysiskt och dels en livsstil. Man kan sätta upp tapeter, nya gardiner med mera och så kan man göra det för att ha en hobby eller för att må bra.

Begreppet inredning

Det finns de som har inredning som sitt yrke, såsom Ernst Kirchsteiger som regelbundet figurerar i tv. Inredning handlar om att man tillför, tar bort samt modifierar interiören i ett visst rum. Det kan handla om en stor renovering eller bara ett litet extra stearinljus någonstans. Man kan inte inreda en fasad utomhus, då får man istället säga att man pyntar eller gör fint.

Vilka sysslar med inredning?

I stort sett alla som har ett hem har inrett det på ett eller annat sätt. Bor man i en hyrd övernattningslägenhet på vardagarna så kanske man inte tillfört någonting i inredningen utan sover och bor bland möbler som var där redan från början. Dock är i princip alla som köper ett boende inredningsfixerade på en liten eller stor skala. Det kan handla om att man köper en viss fåtölj eller väljer en tapet som troligen kommer sitta kvar väldigt länge.

Sen finns det de som tjänar till brödfödan på inredning. Dels handlar det om anställda och ägare av inredningsbutiker, men även om profiler som lyckats slå sig igenom mediebruset, som nyss nämnde Ernst Kirchsteiger har lyckats med.

Finns det bra och dåliga inredare?

Man kan inte riktigt ge ett vetenskapligt svar på det eftersom de flesta har subjektiva åsikter om inredning. Någon gillar randigt medan en annan gillar rutigt. Någon fullkomligt älskar chockrosa medan en annan avskyr grönt och så vidare. Rent generellt kan man dock säga att de flesta i Sverige gillar öppen planlösning, ljusa tapeter och stilrena möbler och detaljer.

En som jobbar som inredare är bra på att lyssna till kundens behov och önskemål, men lägger också fram egna förslag och försöker hitta kompromisser.