Klä en möbel i fint tyg

När stolen eller pallen är färdigsnickrad så kanske du vill klä den med ett vackert tyg! Här får du några tips av oss hur det går till, för det är alltid bra med en slags checklista, precis som en ”sälja hus checklista”. Steg ett i detta fall är att välja ett tyg och vilken stoppning du vill ha – om det ska vara riktigt mjukt att sitta på stolen så får man använda desto mer stoppning och det finns olika material att välja på.

Material är så klart viktigt också när det gäller själva tyget och där rekommenderar vi ett ordentligt möbeltyg som är extra tjockt och väldigt hållbart, för annars kan det lätt uppstå slitningar och hål om man använder stolen ofta. Slitstyrkan mäts i martindale (MD) och när det gäller stolar ska man helst ha ett tyg på minst 30 000 MD.

Nu kanske du undrar vilka verktyg man behöver? Man kommer ganska långt med en hammare och nubb eller en starkare häftpistol för att fästa tyget. Metoden man väljer har också estetiska värden – det ser alltid extra tjusigt ut med fina nubbar om fästningen är synbar, så det kan man ha i åtanke.

Om det är svårt att välja tyg så kan man faktiskt beställa hem lite varuprover från större, väletablerade textilbutiker. Och om du är van vid att använda Photoshop kan du alltid ta ett kort på din möbel och testa hur det kommer se ut med olika tyger med en mockup, vilket visar dig precis hur det kommer att se ut.